Hoppa till innehållet

Anna Rantala Bonnier (Fi): “Vi har tagit frågan om våld in i politikens centrum”

Publicerad i Mitt i 12 juli 2018

Här är Anna Rantala Bonniers och Feministiskt initiativs främsta mål efter valet.

– Jag vill sitta kvar och fortsätta driva en feministisk politik. Det är mitt absoluta mål efter valet i höst.

Orden kommer från Anna Rantala Bonnier, utbildad socionom och gruppledare för Feministiskt initiativ i Stockholm sedan 2016. Hon berättar att hon blev medlem i partiet 2006, men att det feministiska uppvaknandet kom långt tidigare.

– Genom att växa upp som tjej insåg jag snart att det inte är samma villkor för mig som för killarna. Kvinnor har fortfarande lägre lön än män, tjejer som blir utsatta för sexuella övergrepp blir inte trodda och så vidare. Det var sådant jag upptäckte i tonåren och som väckte mitt feministiska uppvaknande, säger hon då vi träffas i Stadshuset.

Då hon blickar tillbaka på de fyra åren som partiet ingått i den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stad finns det mycket hon är stolt över.

– Vi har påverkat jättemycket. Bland annat har vi tagit frågan om våld in i politikens centrum och bland det första vi gjorde var att tredubbla stödet till kvinnojourerna i Stockholm, säger hon och tillägger att trygghetsdebatten oftast fokuserar på våld i det offentliga rummet.

– Det är jätteviktigt, men den otryggaste platsen för kvinnor är fortfarande i hemmet.   

Hur vill ditt parti öka intäkterna till kommunen utöver skatten?

– Skatten är den stora intäkten och vi vill till exempel inte sälja ut allmännyttan, som alliansen går till val på. Däremot kan man titta på att minska kostnader. Vi vill till exempel inte ha OS och vill inte heller se dyra prestigeprojekt eller renoveringar som drar i väg.

Hur vill du förtäta Stockholm? Finns det områden som bör fredas?

– Vi behöver bygga fler hyresrätter som folk har råd att bo i. Sedan är det jättebra att vi har fredade parker och grönområden. Vi har till exempel nyligen inrättat Rågsveds naturreservat.

Vad är ditt partis viktigaste förslag för att minska segregationen i Stockholm?

– Det handlar bland annat om att stötta ensamstående föräldrar. Därför har vi har ett förslag på kommunala barnvakter som ska hjälpa ensamstående föräldrar som har svårt att få det att gå ihop både praktiskt och ekonomiskt.  

Vilket är skolans största problem? Hur vill du försöka lösa det under kommande mandatperiod?

– Det största problemet är skolsegregationen. Vi vill ändra upptagningsområdena i Stockholm för att få mer blandade klasser. Skol- och bostadssegregationen hör ihop, så om man ritar om upptagningsområdena kommer man också få mer blandade klasser.

Hur vill du minska bilköerna?

– Vi behöver göra det enklare för gångtrafikanter, kollektivtrafiken och cyklisterna. Om vi bygger för bilen kommer bilismen bara att öka. Under den här mandatperioden har vi investerat mycket på cykelbanor och nu behöver vi satsa mer på gångtrafikanterna.

Äldre är en växande grupp, hur vill du förändra äldreomsorgen under kommande mandatperiod?

– Vi har bland annat gjort satsningar på hemlöshet och våld i nära relationer när det handlar om äldre. Sedan har Stockholm även ansökt om att bli förvaltningsområde för ursprungsspråken samiska och meänkieli och där ingår även rätt till äldreomsorg på sitt eget språk.

Vill ditt parti att fler privata företag driver skolor, friskolor och äldreomsorg?

– Det finns icke vinstdrivande företag som driver till exempel äldreomsorg har särskilda kompetenser inom tex språk eller hbtq. Det tycker vi är bra, men det är viktigt att alla stadsdelar har kommunala alternativ.

Hur skulle kommunalskatten förändras om Feministiskt initiativ fick bestämma?

– Vi vill omfördela våra skattemedel så att mer resurser går till de som tidigare fått för lite. Genom att börja räkna på vart Stockholms skattepengar går såg vi att mer gick till pojkar och män än till flickor och kvinnor. Det har vi arbetat för att förändra. Vi behöver arbeta med omfördelning och inte bara en höjd skattesats. Men vi ser också att Stockholmarna lever längre och att vi har en utveckling som gör att färre på sikt kommer att behöva försörja fler. Då behöver vi kunna säkerställa kvaliteten i både barnomsorg och äldreomsorg och av den anledningen tror vi att det kan bli nödvändigt att höja skatten.

Anna Rantala Bonnier (Fi) tog med en menskopp när vi bad henne ta med en personlig sak som representerar den egna politiken. Foto: Linda Gren

Anna Rantala Bonnier om sin personliga sak

Vi har bett alla vi möter att ta med en personlig sak som representerar den egna politiken. Så här säger Anna Rantala Bonnier om sin:

”Vi vill göra en satsning på gratis mensskydd i skolan, i kombination med att öka kunskapen om sexuell och reproduktiv hälsa. Det tror jag verkligen kommer öka samtalet kring tjejers kroppar och minska skammen. En del tjejer stannar faktiskt hemma från skolan för att de har mens och alla har inte kunskaper om varför man har mens eller var man vänder sig med menssmärtor. I Stockholm har vi också många nyanlända från länder där man kanske inte har sexualundervisning. Det är en fråga om jämställdhet och jämlikhet.”

%d