Hoppa till innehållet

Är du med på vår nollvision mot mäns dödliga våld mot kvinnor, Anna König Jerlmyr?

“Det är vi i Feministiskt initiativ som lägger fram förslaget om en nollvision mot mäns dödliga våld mot kvinnor. Om Anna König Jerlmyr på riktigt vill att Stockholm ska vara en trygg stad, även för kvinnor och barn, borde hon visa handlingskraft nu”, menar Feministiskt initiativ i ett debattinlägg.

Publicerad i Mitt i 30 april 2021

Inte en kvinna till. Mäns dödliga våld mot kvinnor måste få ett slut. Fem kvinnor har mördats på tre veckor i Sverige. Men mord är bara den yttersta konsekvensen av våldet – varje dag blir barn och kvinnor i Stockholm utsatta för fysiskt, psykiskt, sexuellt och ekonomiskt våld av män. Nu när debatten är som mest högljudd borde väl Anna König Jerlmyr, högst ansvarig i staden, sätta ner foten. Göra något. Men från Stockholms styre är det tyst. 

Istället är det vi i Feministiskt initiativ som lägger fram förslaget om en nollvision mot mäns dödliga våld mot kvinnor. Det är naturligtvis inte konstigt, vi är ett feministiskt parti vars högsta prioritet är att stoppa mäns våld mot kvinnor. Men om Anna König Jerlmyr på riktigt vill att Stockholm ska vara en trygg stad, även för kvinnor och barn, borde hon visa handlingskraft nu. 

Följ pengarna

Följer vi pengarna ser vi tydligt ambitionsnivån i olika frågor. Nyligen presenterade styret att de kommer lägga sammanlagt 360 miljoner på ordningsvakter i Stockholm, i vad som kallas för “historiska trygghetssatsningar”. Arbetet mot våld i nära relationer får 8 miljoner extra. Det kan låta mycket, men räknar vi in ökningen av våldet under pandemin är det knappt en satsning. Och vad är 360 miljoner kronor på ordningsvakter värt när den farligaste platsen för en kvinna är hennes eget hem? 

2018-2020 mördades 49 kvinnor av män i Sverige. Nära 9000 kvinnor polisanmälde våld i nära relation under pandemiåret 2020. Bakom varje siffra finns en ung kvinna med livet framför sig, en småbarnsmamma mitt i livet eller en farmor som lever i skräck på ålderns höst. Det är kvinnors verklighet, i vår stad. 

Därför vill vi se en nollvision, men den förpliktigar också handling. Vi vill att Stockholm tar fram en åtgärdsplan för att nå nollvisionen.

Bland annat vill vi se punkter som:

√ Tillsätt ett expertråd bestående av företrädare från kvinnojoursrörelsen samt andra relevanta aktörer som leder arbetet med åtgärdsplanen. Jourrörelsen är kunskapsbärare i arbetet mot våldet, låt den höras.

√ Inför en bostadsgaranti för våldsutsatta kvinnor och barn. Förturssystemet fungerar inte i Stockholm. Vi vill öka antalet förturslägenheter samt omarbeta riktlinjerna, för att öka möjligheten till boende för våldsutsatta som bott på kvinnojourer och skyddade boenden. De utförsäljningar som den grönblå majoriteten driver igenom slår hårt mot kvinnor. Med färre bostäder i allmännyttan finns färre lägenheter att förmedla – det är en enkel ekvation.

√ Det ska vara enkelt att lämna. Du ska inte bollas runt mellan olika instanser när du är i en extremt sårbar situation. Vi vill bygga upp ett Kvinnofridsspår som gör att du kan lita på att du får stöd och hjälp från socialtjänst, vård, försäkringskassa och andra instanser som kan behövas, beroende på din livssituation. Samverkan mellan kommunen och regionen behöver förbättras som en del i arbetet med att bygga upp Kvinnofridsspåret, för tillgång till traumabehandling och vård. Till din hjälp har du en erfaren socialsekreterare som lotsar dig genom hela processen. 

Nu går frågan vidare till finansborgarrådet. Vi har presenterat konkreta, genomförbara förslag på åtgärder. Inte en enda kvinna till, säger vi. Vad säger du, Anna König Jerlmyr?

Lisa Palm, gruppledare, Feministiskt initiativ Stockholm

%d bloggare gillar detta: