Hoppa till innehållet

DO inleder tillsyn efter Fi Stockholms anmälan

Feministiskt initiativ Stockholm anmälde Stockholms stad till Diskrimineringsombudsmannen efter bristande tillgänglighet. Nu inleder DO tillsyn.

Under valrörelsen bjöds Feministiskt initiativs politiker Jessica Smaaland in till en debatt i Kungsträdgården, Stockholm. Smaaland är rullstolsburen och kunde inte erbjudas en säker lösning för att ta sig upp på scenen, och kunde därför inte delta i debatten hon bjudits in till. Feministiskt initiativ Stockholm valde då att anmäla Stockholms stad till DO, som nu inleder tillsyn.

– Det är bra att DO har inlett tillsyn mot Stockholms stad. Vi som ständigt blir utsatta för diskriminering vet att kommunen har mycket kvar att arbeta med. Jag hoppas att det leder till att frågan kommer tas mer på allvar i fortsättningen, säger Jessica Smaaland, styrelseledamot för Fi Stockholm.

Syftet med DO:s tillsyn är att undersöka hur Stockholms stad följer/har följt bestämmelserna i diskrimineringslagen.

– Jag blev glatt överraskad av beskedet. DO har länge haft dåligt rykte om att inte göra så mycket, men detta visar ju ändå att de kanske håller på att förändras. Sedan behövs ju också en stärkt diskrimineringslag så att alla undantag rörande otillgänglighet tas bort. Men det är helt klart en bra början, säger Smaaland.

Till pressmeddelande: https://www.mynewsdesk.com/se/feministiskt-initiativ-stockholm/pressreleases/do-inleder-tillsyn-efter-fi-stockholms-anmaelan-3210146

%d