Hoppa till innehållet

​Fi budget 2020: Bilfria söndagar, återbruksgalleria, stadsdelsmammor, antivåldscenter och 100 nya bibliotekarier

I dag presenterar Feministiskt initiativ Stockholm sin reservationsbudget för år 2020. Budgeten innehåller radikala satsningar på klimatomställningar, stora investeringar i jobb för kvinnor och nyanlända och nya metoder för att stoppa våldet, både på gatan och i hemmet.

– Det duger inte att prata om ett klimatnödläge på internationella konferenser och sedan inte våga göra de omställningar som krävs på hemmaplan. Vi vill se radikala åtgärder och göra Stockholm till en fossilfri stad innan år 2030. Några av de idéer vi hade velat testa är bilfria söndagar, en återbruksgalleria och ett helt nytt sätt att ta hand om byggmaterial vid rivningar. På sikt vill vi se en helt bilfri innerstad, säger Sissela Nordling Blanco, gruppledare Feministiskt initiativ Stockholm.

Andra viktiga satsningar är ett bibliotekslyft med 100 nya bibliotekarier som bland annat ska få upp läsandet bland barn och arrangera fler aktiviteter för tjejer. För att sätta stopp för det dödliga våldet vill Feministiskt initiativ bland annat inrätta ett antivåldscenter och arbeta uppsökande mot kvinnor i kriminella miljöer. Men lika viktigt är satsningar på stadens kärnverksamheter såsom förskola, skola och fritidsaktiviteter för barn och unga.

– Vi ser hur barn i allt yngre åldrar rekryteras in i kriminalitet samtidigt som den grönblå majoriteten inför stora besparingar på skyddsfaktorer som förskola och barn och ungas fritidsaktiviteter. Vi gör tvärt om genom att lägga tredubbelt så mycket pengar på förskolan och se till att alla barn kommer i kontakt med idrotts- och kulturaktiviteter. Vi tycker dessutom att det är hög tid att Stockholm inrättar ett antivåldscenter och arbetar uppsökande för att inte tjejer som befinner sig i kriminella miljöer ska falla mellan stolarna, säger Sissela Nordling Blanco.

5 viktiga satsningar i Feministiskt initiativs reservationsbudget:

  • Kulturlyft 53 miljoner
  • Satsning för att stoppa våldet 74 miljoner
  • Fler stadsdelsmammor och insatser för personer långt från arbetsmarknad 50 miljoner
  • Mindre förskolegrupper 176,2 miljoner
  • Klimatomställning – bilfriasöndagar – återbruksgalleria – fossilfritt 2030 m.m 

%d