Hoppa till innehållet

Fi demonstrerar i Rinkeby

Publicerad i Syre 1 maj 2022

Feministiskt initiativ (Fi) firar för första gången 1 maj i stockholmsförorten Rinkeby. Ett område med låg medelinkomst och stor andel som arbetar inom traditionella arbetaryrken.

Lisa Palm är politiker i Stockholms stadshus och berättar att Fi tidigare höll till på Södermalm men beslutade sig för att prova något nytt i år.

Lisa Palm är gruppledare för Feministiskt initiativ i Stockholms kommun. Foto: Henrik Persson

– Det är för att vi ser att det är här i Rinkeby de stora inkomstskillnaderna finns och det är här arbetarna bor, så därför vill vi vara här på arbetarnas dag.
Fi är ett arbetarparti, menar Lovisa Palm.

– Vi driver på för höjda löner för undersköterskor och barnskötare och andra med låga löner. Främst kvinnor som jobbar i välfärden, så jag skulle absolut vilja kalla oss ett arbetarparti.

Även om uppslutningen på mötet inte kan jämföras med de stora tågen inne i Stockholm är det större intresse för Feministiskt initiativs torgmöte än hos flera liknande möten som socialdemokraterna håller i förortscentrum under dagen. Ballongutdelning och fika bidrar säkert, men också att ett flertal av de aktiva och talarna har anknytning till området.

Feminism är grunden för partiet men engagemanget är också påtagligt när det gäller att motverka rasism och segregation.

Poya Ashna kandiderar för första gången till ett val. Han är tredjenamn för Feministiskt initiativ i Stockholms kommunval. Foto: Henrik Persson

– Om vi ska motverka segregation måste vi också motverka diskriminering på arbetsmarknaden, säger Poyna Ashna som kandiderar till kommunfullmäktige för Fi.

– Vi försöker blanda ihop de två delarna för att skapa en verklighetsnära politik.

Fatuma Mohamed är inbjuden talare på demonstrationen. Hon är folkhälsovetare och aktiv i Järva mot det dödliga våldet. Foto: Henrik Persson

Fatuma Mohamed säger att det viktigaste för politikerna att göra nu är att se till att alla i Rinkeby får ett arbete.

– Arbete och att varje familj har en bostad som de trivs med. Det tycker i alla fall jag är viktigast.

%d