Hoppa till innehållet

Fi: Efter åtta år i styret lovar MP en utredning

Om Miljöpartiet och Mariana Moreira Duarte på allvar ville hjälpa våldsutsatta kvinnor som riskerar att hamna på gatan hade de redan agerat. Att precis innan valåret inleds komma med ett löfte om en ”utredning” är nog bland det minst förtroendeingivande vi har hört, replikerar Anna Rantala Bonnier och Lisa Palm, Feministiskt initiativ i Stockholms stad.

Publicerad i Dagens Samhälle 1 december 2021

Mariana Moreira Duarte (MP) skriver om att fler våldsutsatta kvinnor och barn behöver förtur i Stockholms stads bostadskö. Hon beskriver särskilt problemen med den så kallade ”tvåårsregeln”, som innebär att en kvinna som flytt från en våldsam man och tillfälligt bott i annan kommun automatiskt får avslag – eftersom hon inte varit folkbokförd i Stockholms stad i två sammanhängande år. Partiet lovar att driva frågan om att utreda denna regel under nästa mandatperiod.

Miljöpartiet  har varit med och styrt Stockholm de senaste åtta åren. Att – precis innan valåret inleds – komma med ett löfte om en ”utredning” är nog bland det minst förtroendeingivande vi har hört.

Faktum är att just Miljöpartiet tidigare lovat stora förbättringar kring förtur i bostadskön för våldsutsatta och redan tillsatt en utredning – som kom fram till att ingen förändring skulle göras, av varken tvåårsregeln eller regeln om skuldfrihet. Detta trots att utredningen fastslog att ändringar i regelverket sannolikt skulle öka andelen beviljade förturer, och rädda fler kvinnor undan våld.

Feministiskt initiativ har under de senaste åren tydligt drivit frågan om att förturssystemet måste förändras i grunden. Vi vill också att tvåårsregeln och regeln om skuldfrihet helt avskaffas. En ytterligare utredning behövs inte. Dessutom vill vi införa en bostadsgaranti för våldsutsatta, öppna fler skyddade boenden för äldre och funktionshindrade, ge mer pengar till socialtjänsten och satsa på relationsvåldslotsar, som stöttar kvinnor praktiskt efter ett uppbrott.

Till skillnad från Miljöpartiet har vi varken nu, eller när vi satt vid makten tillsammans med Miljöpartiet, haft möjlighet att fatta beslut om detta – eftersom vi inte haft platser i Bostadsförmedlingens styrelse, där besluten om förändring av regler och riktlinjer tas.

Miljöpartiet har haft den möjligheten.

Om Mariana Moreira Duarte och Miljöpartiet på allvar ville hjälpa våldsutsatta kvinnor som riskerar att hamna på gatan hade de redan agerat. De har haft åtta år på sig. Att komma nu, med ett vallöfte om en ny utredning, är bara ett ytterligare svek mot alla kvinnor och barn som tvingas fly från våld. 

Anna Rantala Bonnier
Ersättare socialnämnden Feministiskt initiativ i Stockholms stad

Lisa Palm
Gruppledare Feministiskt initiativ i Stockholms stad

%d bloggare gillar detta: