Hoppa till innehållet

Fi: Erbjud frukost i Stockholms skolor

Flera svenska kommuner har testat frukost i skolan, bland andra Botkyrka. I utvärderingsstudien för Botkyrkaprojektet rapporterade en majoritet av såväl eleverna som lärarna att skolmiljön blivit lugnare och koncentrationsnivån blivit högre. Nu vill styret göra frukostsatsningen permanent, som DN rapporterade om i går.

Mätta magar gör att elever kan ta till sig utbildningen och mår bättre under skoldagen. Det är hög tid att erbjuda frukost också i Stockholms stads skolor.

– Det absolut viktigaste argumentet för att införa frukost i skolan handlar om ett socioekonomiskt perspektiv. I Stockholm finns det stora ekonomiska klyftor som i och med pandemin har fördjupats, säger Lisa Palm, gruppledare Feministiskt initiativ i Stockholms stad.

I en studie från Cambridgeuniversitetet framgick liknande resultat som vid Botkyrkaprojektets utvärdering. Förbättrad fysisk och psykisk hälsa, lugnare studiemiljö och att elever fick bättre förutsättningar att ta till sig undervisningen.

– Skolan har ett kompensatoriskt uppdrag, det får vi inte glömma. Att satsa på frukost i skolan ger en utjämnande effekt – barn som annars står med tomma kylskåp får möjlighet till frukost i skolan, säger Lisa Palm.

%d bloggare gillar detta: