Hoppa till innehållet

​Fi föreslår sexlyft i Stockholms skolor

Skolinspektionens senaste granskning visade att sex- och samlevnadsundervisningen hade stora brister. Feministiskt initiativ föreslår nu att Stockholm genomför ett sexlyft i stadens skolor.

– Sex- och samlevnadsundervisningen måste innehålla frågor om samtycke, sexuella trakasserier, hbtq-frågor och hedersproblematik. Det är viktigt inte minst mot bakgrund av den nya samtyckeslagen. Både elever och lärare efterfrågar mer kunskap och det borde staden bidra med, säger Lisa Palm, ledamot i kommunfullmäktige (Fi)

I samband med #metoo var det många elever som vittnade om sexuella övergrepp och trakasserier, och som framförde behovet av en bättre sex- och samlevnadsundervisning i skolan. Även i Skolinspektionens granskning lyfter många lärare behovet av kompetensutveckling för att känna sig mer säkra i sin undervisning.

– Sex och samlevnadsundervisningen måste svara bättre på barn och ungas behov och önskemål kring samtal som berör känslor, gränssättningar, rättigheter och identitet. Lärare måste känna sig bekväma och ha rätt verktyg för att prata om de frågorna. Vi hoppas den grönblåa majoriteten röstar igenom vårt förslag om ett sexlyft, säger Lisa Palm

Feministiskt initiativ i Stockholm överlämnar en motion till kommunstyrelsen med förslaget att ge i uppdrag till utbildningsförvaltningen att göra en översyn av sex- och samlevnadsundervisningen i Stockholm och genomföra en kompetenssatsning för skolpersonalen med fokus på samtycke och sexuella rättigheter. 

%d bloggare gillar detta: