Hoppa till innehållet

Fi: Inför gratis mensskydd i Stockholm

Feministiskt initiativ i Stockholm vill införa gratis mensskydd i Stockholm. Partiet föreslår nu att mensskydd ska finnas tillgängligt på alla stadens toaletter. 

– Mensskydd borde vara lika självklart som toalettpapper. Det här är en jämlikhetsfråga. Vi ser hur unga tjejer hamnar i mensfattigdom och inte har råd att köpa mensskydd. Det kan i värsta fall innebära att flickor stannar hemma från skolan, säger Lisa Palm, gruppledare för Feministiskt initiativ i Stockholm.

I början av veckan meddelade Smedjebackens kommun att de kommer erbjuda mensskydd till stadens personal, elever och besökare. Sedan tidigare har Skottland beslutat om gratis mensskydd och i Storbritannien liksom i Nya Zeeland delas det ut till skolelever. I Stockholm går det dock trögt.

Flera fackförbund lyfter frågan om mensskydd som en arbetsmiljöfråga. Bland annat lämnade Akademikerförbundet SSR in ett yrkande om mensskydd till medarbetare i staden inför Stockholms stads budget 2021, som avslogs. 

– Mensskydd är en arbetsmiljöfråga, både för medarbetare och elever i staden. Stockholm som Sveriges huvudstad borde ligga före och införa mensskydd på stadens toaletter. Jag har svårt att förstå den grönblå majoritetens ovilja till något så självklart som gratis mensskydd, säger Palm.

Sedan tidigare har Feministiskt initiativ föreslagit gratis mensskydd i skolan och kompletterar nu med en motion om att införa mensskydd på stadens toaletter.

%d bloggare gillar detta: