Hoppa till innehållet

Fi: Kommunala barnvakter ska hjälpa singelmammor

Publicerad i Dagens Nyheter 25 maj 2018

Stockholm ska införa kommunala barnvakter för att avlasta ensamstående mammor som har svårt att få ihop livspusslet. Det lovar FI Stockholm om de får fortsatt förtroende efter valet i höst.
– Det här är inte bara något ekonomiskt bidrag utan det handlar om att kunna få vardagslivet att gå ihop, säger Anna Rantala Bonnier.

Feministiskt initiativ i Stockholms stad vill göra det möjligt för ensamstående föräldrar som har svårt att få ihop livspusslet att ansöka om barnvaktshjälp från kommunen.

Insatsen ska gälla alla ensamstående föräldrar, men riktar sig främst till mammorna, enligt FI Stockholms gruppledare Anna Rantala Bonnier.

– Den stora delen av ensamstående föräldrar, framför allt mammor, har det väldigt svårt att få det att gå ihop rent ekonomiskt. Då tror vi att det här kan vara ett väldigt stort stöd för den gruppen, säger hon.

Tanken är att barnvakterna ska kunna hjälpa till med bland annat hämtningar och lämningar på förskola eller fritidsaktiviteter, eller om både förälder och barn är sjuka. De ska även finnas som avlastning för ensamstående föräldrar som behöver tid att studera eller lära sig svenska.

– Vi vet att det kan vara tufft för ensamstående mammor som ofta går ner mycket i arbetstid för att kunna hämta och lämna barnen själv och i slutändan drabbar det ju inkomst och pension. Det här tror vi kan göra stor skillnad för mammorna, säger Anna Rantala Bonnier.

Förutom att det blir en avlastning för föräldrarna så hoppas FI att det ska bli en möjlighet att jämna ut barnens uppväxtsvillkor, eftersom alla får chansen till fritidsaktiviteter.

Vad det skulle kosta har de inte räknat på än, men enligt Anna Rantala Bonnier ska det rymmas inom ramen för ordinarie budget.

– Någon form av avgift kommer det att vara för den som söker, precis som i all annan omsorg i staden. Men tanken är att det här ska vara någonting som alla har råd med, säger hon.

Hur ska man se till att föräldrar som inte behöver tjänsten inte missbrukar den?

– Vi tänker oss att det riktar sig till alla ensamstående föräldrar, men jag tror att det är de som behöver det som också kommer att använda sig av det här. jag är inte orolig för att det kommer att missbrukas, säger Anna Rantala Bonnier.

Kommunala barnvakter är ett vallöfte från FI som ska bli verklighet 2019 om de får fortsatt förtroende efter valet i höst.

%d