Hoppa till innehållet

Fi lappar 1000 bilar i Stockholms innerstad – vill förvandla bilbidraget till ett barnbidrag

Idag vaknar 1000 bilägare i Stockholms innerstad upp till en uppmaning om att omvandla sitt bilbidrag till ett barnbidrag. Till följd av ökade bränslepriser har regeringen aviserat om ett åtgärdspaket som innebär att alla Sveriges bilägare ska få 1000 kronor i kompensation. För Feministiskt initiativ i Stockholms stad framstår bidraget som missriktat, och manar nu stadens bilägare att istället skänka vidare pengarna till organisationen Majblomman.

– Vi är chockade och besvikna över hur snabbt händelser i världsläget får politiker att nästan unisont tvärbromsa den nödvändiga omställningen och urskillningslöst gynna fossildriven bilism. Stockholm har många utmaningar att ta itu med – att underlätta för bilismen är inte en av dem, säger Paulina Sokolow, förstanamn för Feministiskt initiativ i Stockholms kommunval.

Över 200 miljoner kronor ska betalas ut till Stockholms bilägare. Förslaget har mött kritik då det kommer att utgå oavsett inkomstnivå eller var man bor.

– Det är inte rimligt att SUV-ägarna på Östermalm får tusentals kronor i bidrag samtidigt som barn och unga runt om i Stockholms förorter isoleras för att sommarlovskorten blivit alldeles för dyra. De här pengarna hade kunnat göra mycket större nytta än att subventionera fossila bränslen till redan välbärgade bilägare. Därför uppmanar vi bilägare att skänka vidare bidraget till Majblomman, som fixar sommarlovskort till barn i behov, avslutar Paulina Sokolow.

Feministiskt initiativ Stockholm har sedan tidigare drivit förslag om en bilfri innerstad på söndagar samt en utbyggd och billigare kollektivtrafik. Partiet vill också ersätta de övergripande målen om hög tillväxt med ett hållbarhetsmål som möter ambitionerna i Parisavtalet.

%d bloggare gillar detta: