Hoppa till innehållet

Fi: Nu måste Stockholm införa Sluta skjut

Brottsförebyggande rådet kunde i dag presentera att Sverige ligger i topp gällande dödsskjutningar. 2020 slogs rekord i antalet skjutningar i Stockholm, och blev det dödligaste året sedan mätningarna började. Feministiskt initiativ vill införa Sluta skjut i Stockholm.

– Vi ställer oss helt frågande varför Stockholms styre vägrar att införa Sluta skjut som är en kunskapsbaserad och beprövad modell som visar på goda resultat i Malmö, säger Lisa Palm, gruppledare för Feministiskt initiativ i Stockholm.

Utvärderingen av Malmös arbete med Sluta skjut har visat att antalet skjutningar och sprängningar har minskat. Kommuner uppmuntras att införa metoden och regeringen har gett Brottsförebyggande rådet sex miljoner för att sprida arbetsmetoden.

– Nu har vi en konkret metod att arbeta efter, som bevisat fungerar bra i en svensk kontext. Anna König Jerlmyr slår ifrån sig och hänvisar till rikspolitiken, samtidigt som vi som kommun har en stor del i det brottsförebyggande arbetet mot våldet. Att inte använda sig av den bästa tillgängliga kunskapen är att slösa pengar och liv, säger Lisa Palm.

Feministiskt initiativ har sedan tidigare lämnat in en motion om att införa Sluta skjut i Stockholm. I december röstade den grönblå majoriteten ner förslaget i budgetfullmäktige. 

%d