Hoppa till innehållet

Fi: Öppna upp stadens simhallar för hemlösa under nedstängningen

Det är positivt att staden stänger ner sina verksamheter och i största möjliga mån uppmuntrar stockholmare att hålla sig hemma, men för den som inte har något hem skapar det ytterligare problem i en redan mycket svår vardag.

Civilsamhället larmar nu om att de hemlösa som tidigare gått till badhus och simhallar för att duscha och tvätta av sig inte har någonstans att gå.

– Särskilt svårt är det för kvinnor som befinner sig i en utsatt situation. Organisationer som exempelvis #utanskyddsnät arbetar hårt för att kvinnor ska kunna få en dräglig situation under covid-19-pandemin, och vittnar nu om att läget förvärras, säger Lisa Palm, gruppledare Fi Stockholm.

Feministiskt initiativ vill därför att utvalda badhus och simhallar i staden håller öppet för utsatta grupper under nedstängningen. Personalen ska givetvis få tillgång till all nödvändig skyddsutrustning för att kunna arbeta på ett säkert sätt.

– Situationen med smittspridningen är mycket allvarlig och vi står bakom att vi gör en generell stängning av simhallar. Men för den som har gatan som hemmet är blir det svårt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer utan tillgång till rinnande vatten och tvål. Vi vill därför att utvalda simhallar öppnar upp för att den som står utan tak över huvudet, säger Lisa Palm.

%d bloggare gillar detta: