Hoppa till innehållet

Fi: Staden måste rädda Egalia Skärholmen

HBTQ-mötesplatsen Egalia Skärholmen är nedläggningshotad. Feministiskt initiativ vill att den grönblå majoriteten omgående skjuter till pengar och hänvisar till stadens eget mål om att unga hbtq-ungdomar ska ha tillgång till trygga mötesplatser, ett beslut som togs under föregående mandatperiod när Feministiskt initiativ var med och styrde.

– Om den grönblå majoriteten på allvar menar att Stockholm ska vara en trygg stad, som respekterar de mänskliga rättigheterna är det dags att agera nu. Den psykiska ohälsan hos hbtq-ungdomar är alarmerande och pandemin har satt djupa spår. Redan i höstas lämnade vi in en motion till kommunfullmäktige om att rädda Egalia Skärholmen. Styret har haft tid på sig att lösa detta, säger Lisa Palm, gruppledare för Feministiskt initiativ i Stockholms stad. 

Under förra mandatperioden antog kommunfullmäktige målet att unga hbtq-personer ska ha likvärdig tillgång till trygga mötesplatser, och att staden ska stödja civilsamhället som tillhandahåller dessa mötesplatser. Det är ett mål som fortfarande gäller, enligt programmet för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. När nu socialnämnden ska ta beslut om Egalia Skärholmens framtid menar Feministiskt initiativ att programmet ska efterlevas. 

– Socialnämnden ska nu ta beslut om Egalia Skärholmens framtid, men det är även fråga om hur styret prioriterar. Under förra mandatperioden satte kommunfullmäktige målet om att stödja civilsamhället i att skapa fler trygga mötesplatser för hbtq-ungdomar – nu är det upp till bevis, säger Anna Rantala Bonnier, gruppledare för Feministiskt initiativ i socialnämnden.

Feministiskt initiativ lämnade redan i höstas in en motion till kommunfullmäktige om att rädda Egalia Skärholmen som nu är ute på remiss. 

%d bloggare gillar detta: