Hoppa till innehållet

Fi Stockholm: Inför nollvision mot mäns dödliga våld mot kvinnor

Fem kvinnor har mördats av män runt om i Sverige de senaste veckorna. Under 2020 polisanmälde nästan 9000 kvinnor våld i nära relation. Nu vill Feministiskt initiativ införa en nollvision mot mäns dödliga våld och lägger fram förslaget till Stockholms kommunfullmäktige. 

– Det är dags för en nollvision mot mäns dödliga våld mot kvinnor. En nollvision förpliktigar och följs upp av en konkret handlingsplan och resurser därefter. Nu förväntar vi oss att samtliga partier ställer sig bakom vårt förslag om man på allvar menar att man vill stoppa mäns våld mot kvinnor, säger Lisa Palm, gruppledare för Feministiskt initiativ i Stockholms stad.

Feministiskt initiativs förslag om nollvision innebär att kommunfullmäktige tar ställning för att staden ska tillföra de resurser som krävs för att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. En handlingsplan ska upprättas för att nå nollvisionen och stadens tjej- och kvinnojourer ska bjudas in till ett expertråd för att kunna bistå med kunskap i framtagandet av handlingsplanen.

– Kvinnors trygghet måste prioriteras. Hemmet är fortfarande den farligaste platsen för en kvinna att vistas på. Den grönblå majoriteten lägger 100 miljoner på kameraövervakning och ordningsvakter, men de stora mångmiljonsatsningarna på mäns våld mot kvinnor uteblir. Nu är det upp till bevis, säger Palm.

Feministiskt initiativ vill att Stockholms kommunfullmäktige ställer sig bakom följande punkter:

  1. Att kommunfullmäktige ställer sig bakom en nollvision mot mäns dödliga våld mot kvinnor
  2. Att en handlingsplan upprättas för att nå nollvisionen 
  3. Att ett expertråd tillsätts bestående av företrädare för kvinnojourer och andra relevanta aktörer som ska bistå med sakkunskap i framtagandet av handlingsplanen
%d bloggare gillar detta: