Hoppa till innehållet

Fi Stockholm: Vårt vallöfte – avskaffa avgiften på skyddade boenden

Feministiskt initiativ Stockholm går till val på att avskaffa egenavgiften på skyddade boenden i staden.

Idag skriver Expressen om hur kostnaden för skyddat boende slår hårt mot redan utsatta kvinnor. I en motion till Stockholms kommunfullmäktige från juni förra året föreslog Feministiskt initiativ att avgiften för skyddat boende ska avskaffas. Men det grönblå styret – bestående av Miljöpartiet och Alliansen – vill behålla avgiften. Därför kommer Feministiskt initiativ Stockholm driva avskaffandet som en viktig valfråga.

I nuläget betalar den som är våldsutsatt och beviljad skyddat boende en avgift på minst 70 kronor per dygn. De som saknar möjlighet att betala kan söka ekonomiskt bistånd, men alla med en egenförsörjning som arbete, A-kassa eller föräldrapenning måste själva stå för kostnaden.

– Mäns våld tvingar kvinnor och barn på flykt. Att våldsutsatta möts av stängda dörrar och betalningskrav på skyddade boenden är rent ut sagt skamligt. Vi vet att våldsutsatta kvinnor ofta drabbas av ekonomiskt våld. Det är inte ovanligt att förövaren skuldsätter kvinnan och tar lån i hennes namn. Att staden då bidrar till att sätta ytterligare ekonomisk press på den våldsutsatta är fruktansvärt, säger Lisa Palm, gruppledare för Feministiskt initiativ i Stockholms stad.

Feministiskt initiativ menar också att Stockholm har råd att stå för kostnaderna av skyddade boenden.

– Arbetet mot våldet måste styras av skyddsbehovet, inte av betalningsförmågan hos den våldsutsatta. Dessutom skulle en slopad egenavgift vara en mycket liten kostnad för staden. Det handlar om summor på runt 300 000 kronor om året, vilket för en stad med mångmiljardbudget måste räknas som en liten summa, säger Lisa Palm.

– Det här är en oerhört viktig valfråga för oss. Det ska aldrig kosta att fly undan våld. Ingen våldsutsatt ska behöva stanna hos en förövare för att kommunen sviker. När Feministiskt initiativ är med och styr Stockholm igen avskaffar vi avgiften på skyddade boenden, avslutar Lisa Palm.

%d bloggare gillar detta: