Hoppa till innehållet

Fi Stockholm vill öppna skyddat boende för pojkar

Hur arbetar Stockholms stad mot det hedersrelaterade våld och förtryck som drabbar många hbtq-personer? Vad mer behöver göras?
– Vi vill införa en hederscertifiering i socialtjänsten och öppna ett skyddat boende för pojkar som är utsatta för hedersrelaterat våld, det går vi till val på, säger Anna Rantala Bonnier (Fi)

Hbtq-personer löper stor risk att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck. Ändå finns inte alltid rätt hjälp att få. Därför vill Feministiskt initiativ tillföra både kompetens och resurser för att garantera att den som är utsatt får rätt hjälp av både skola och socialtjänst. En certifiering skall införas i socialtjänsten och varje skola ska ha en handlingsplan mot hedersvåld och förtryck.
– Det handlar om att förstå det hedersrelaterade våldets särskilda mekanismer för att kunna ge rätt hjälp. Ingen ungdom ska stå ensam när den utsätts för våld eller hot från familj och släkt, säger Anna Rantala Bonnier, gruppledare för Fi Stockholms stad.

I Stockholm finns det ännu inget skyddat boende för pojkar som är utsatta för hedersrelaterat våld. Det vill Feministiskt initiativ ändra på, menar Anna Rantala Bonnier
– Trots att hbtq-killar är en så utsatt grupp när det kommer till hedersrelaterat våld har Stockholm ännu inget skyddat boende som tar emot pojkar. Det är därför Fi Stockholm går till val på att öppna ett nytt skyddat boende för pojkar som måste fly undan hedersrelaterat våld, säger hon.

%d