Hoppa till innehållet

Fi Stockholms budget 2022: Vi lägger mer makt i kvinnors händer

I dag presenterar Feministiskt initiativ sin oppositionsbudget för 2022. En budget med fokus på kvinnors organisering, jämställda löner, bilfria zoner och stora satsningar på skola och fritid.

Lisa Palm, gruppledare för Feministiskt initiativ i Stockholms stad, kommenterar:

– Det här är en budget som lägger mer makt i kvinnors händer. Vår roll i stockholmspolitiken är tydlig. Vi satsar stort på att höja lönerna för kvinnor inom välfärden, stärka kvinnors organisering genom ett nytt kvinnohus och inför en bostadsgaranti för våldsutsatta.

Det är också en budget som sätter fokus och tar ett större grepp om våldet, med konkreta förslag på åtgärder. Lisa Palm fortsätter:

– Trots att vi går mot ännu ett år med rekordmånga skjutningar fortsätter det grönblå styret som vanligt. De säljer ut allmännyttan och för fjärde året i rad sätts stora sparkrav på skolan. Men vad Stockholm behöver är social upprustning och trygghetsskapande åtgärder.

Lisa Palm utvecklar:

– Vi lägger pengarna där de behövs. I vår budget förstärker vi barns kultur och fritidsaktiviteter med över 70 miljoner, och skolan med över en halv miljard, säger Lisa Palm.

Viktiga förslag i Feministiskt initiativs budget:

  • Kvinnors makt och inflytande ska stärkas: 12 miljoner till nytt föreningsbidrag till kvinnoorganisationer och kvinnohus i Järva
  • Jobb till kvinnor: 26 miljoner till fler stadsdelsmammor och yrkes- och studievägledning för kvinnor långt ifrån arbetsmarknaden
  • Förstärkning förskola: 190 miljoner till lönelyft för barnskötare och mindre barngrupper, arbetskläder till förskolans personal
  • 5 miljoner till mensskydd i skolan och på stadens arbetsplatser
  • Bostadsgaranti för våldsutsatta kvinnor
  • Bilfri innerstad och nedläggning av Bromma flygplats
  • 6 miljoner till satsning på skolfrukost

%d