Hoppa till innehållet

Fi Stockholms krav: Våldsutsatta kvinnor ska inte betala – slopa avgiften för skyddat boende

I dag antog socialnämnden i Stockholms stad nya riktlinjer för handläggning av avgifter för vård och olika typer av boenden. Feministiskt initiativ föreslår att staden ska slopa egenavgiften för skyddat boende, något som partiet tidigare föreslagit i kommunfullmäktige. 

I en motion till Stockholms kommunfullmäktige från juni förra året föreslår Feministiskt initiativ att avgiften för skyddat boende ska avskaffas. Det grönblå styret vill dock behålla avgiften.

I dag betalar den som är våldsutsatt och beviljad skyddat boende en egenavgift på minst 70 kronor per dygn. De våldsutsatta som saknar möjlighet att betala kan söka ekonomiskt bistånd, men alla med en egenförsörjning som arbete, A-kassa eller föräldrapenning måste själva stå för avgiften.

– För Feministiskt initiativ handlar avskaffandet av avgiften inte bara om den annars överhängande risken för försämrad ekonomi. Det handlar om att våldsutsatta kvinnor inte ska behöva betala för att söka skydd från våld. Vi vet också att våldsutsatta kvinnor ofta drabbas av långtgående ekonomiska konsekvenser. Det är inte ovanligt att förövaren skuldsätter kvinnan och tar lån i hennes namn. Det ekonomiska våldet är utbrett. Att staden då bidrar till att sätta ytterligare ekonomisk press på den våldsutsatta är fruktansvärt, säger Anna Rantala Bonnier (Fi), ersättare i socialnämnden och ledamot i kommunfullmäktige.

Feministiskt initiativ menar också att kommunen har råd att stå för kostnaderna av skyddade boenden.

– Kommunens arbete mot våldet ska styras av skyddsbehovet, inte av den våldsutsattas betalningsförmåga. Dessutom skulle en slopad egenavgift vara en mycket liten kostnad för staden. Det handlar om summor på kring 300 000 kronor om året, vilket för en stad med mångmiljardbudget måste räknas som en liten summa, avslutar Anna Rantala Bonnier.

%d