Hoppa till innehållet

Fi Stockholms vallöfte: Införa haverikommissoner gällande mäns våld mot kvinnor

Förra veckan mördades en kvinna och hennes barn i Mälarhöjden. En kvinna i Hökarängen och en kvinna i Hässelby har utsatts för misstänkta mordförsök. Feministiskt initiativ i Stockholms stad går till val på att införa lokala haverikommissioner varje gång en kvinna mördas. 

I år har minst 18 kvinnor i Sverige mördats av en man hon har haft en nära relation med. Mörkertalet misstänks vara betydligt högre.

  Den utvecklingen som vi ser är tragisk, men tyvärr inte förvånande. Vi påminns gång på gång om de dödliga konsekvenserna som mäns våld mot kvinnor innebär. Återigen uppmärksammas bristerna i samhällets skydd för våldsutsatta kvinnor. Vi kan och måste göra mer, säger Lisa Palm, gruppledare för Feministiskt initiativ i Stockholms kommunfullmäktige. 

Feministiskt initiativ har länge drivit frågan om en haverikommision gällande mäns våld mot kvinnor. En haverikommision skulle ha i  uppdrag att förebygga, utreda och föreslå förbättringar för att stoppa mäns våld mot kvinnor. 

– Varje kvinna och barn som mördas måste vi gå till botten med. Vårt vallöfte är att tillsätta en haverikommission varje gång en kvinna mördas. Vi behöver ta ett helhetsgrepp när det gäller våldsutsatta kvinnors livssituation, inklusive tillgången till en egen bostad och andra faktorer som påverkar möjligheten att leva ett liv utan fortsatt våld, säger Lisa Palm.

%d