Hoppa till innehållet

Fi: Stoppad utställning på Sergels torg – allvarlig utveckling för kulturpolitiken i Stockholm

I måndags stoppades utställningen All Set for Solidarity som skulle äga rum på Sergels torg i centrala Stockholm. Utställningen skulle bestå i ett antal affischer med utgångspunkt i frågeställningen “Vad händer om vi sätter medmänsklighet och solidaritet i centrum för våra valrörelser?”. Norrmalms stadsdelsledning anser dock att verken är för politiskt laddade, och valde att stänga utställningen, något som Feministiskt initiativ är kritiska till.

Dagens Nyheter var först med att rapportera om beslutet att stänga den redan planerade utställningen. Ett beslut som får oppositionspolitiker Paulina Sokolow (Fi) att reagera kraftigt:

– Att stänga en planerad utställning med vag hänvisning till att det är för partipolitiskt är ett djupt oroande tecken. Att verken är politiska ligger i linje med konstens frihet. Tjänstepersonen ifråga hänvisar till att det politiska uppdraget är att skapa trivsel. Det är anmärkningsvärt och ekar totalitära tongångar, säger Paulina Sokolow, listetta för Feministiskt initiativ i Stockholms kommunval.

Sedan valet 2018 är det Centerpartiets Jonas Naddebo som är högst ansvarig för Stockholms kulturliv. Feministiskt initiativ har tidigare kritiserat det styrande borgarrådet för att genomföra stora nedskärningar på kulturen i Stockholm. Nu oroas Paulina Sokolow inte endast av bristande ambitioner utan även för vad som är slutmålet för kulturen i Naddebos Stockholm.

– Jag vill ställa frågan direkt till Jonas Naddebo: är konstens uppdrag att skapa trivsel enligt det grönblå styrets uppfattning? Sådant här får inte hända. Politiken måste ha en armlängds avstånd från kulturen, säger Paulina Sokolow.

%d