Hoppa till innehållet

Fi: Tillfällig matpeng till fattiga barnfamiljer i Stockholm

Höjda matpriser till följd av inflationen har drabbat fattiga barnfamiljer. Feministiskt initiativ föreslår därför en tillfällig matpeng i Stockholm.

– Vi ser hur de skenande matpriserna drabbar barnfamiljer. Många ensamstående mammor i Stockholm har länge kämpat med att få ekonomin att gå ihop, och nu när matkassen blir dyrare får de svårt att klara sig. Med en summa på 500 kronor per barn att söka några månader framåt kan vi dämpa den värsta krisen, säger Lisa Palm, gruppledare för Feministiskt initiativ i Stockholms stad.

Under den föregående mandatperioden, när Feministiskt initiativ satt med i ett rödgrönrosa styre, infördes en sommarlovspeng – ett engångsbelopp som delas ut under sommaren. Fi föreslår att matpengen utformas efter en liknande modell. 

I maj fick 7882 hushåll ekonomiskt bistånd, och i dessa finns 4298 barn. Förslaget innebär att barnfamiljer med försörjningsstöd kan ansöka om matpeng, men att socialtjänsten också kan göra individuella bedömningar vid behov.

– Civilsamhällesorganisationer larmar om att matfattigdomen ökar. En tillfällig matpeng lindrar den värsta hungern, men regeringen behöver också se över riksnormen för försörjningsstöd för att möta den fattigdom som breder ut sig, säger Lisa Palm.

%d