Hoppa till innehållet

Fi ute ur Stockholms kommunfullmäktige efter åtta år

Publicerad i DN 12 september 2022

Efter åtta år tvingas Feministiskt initiativ lämna Stockholms kommunfullmäktige. Enligt det preliminära valresultatet ligger partiet långt under treprocentsgränsen.

– Vi kommer att fortsätta driva vår politik för att komma tillbaka om fyra år, säger Antonia Simon, ordförande för Feministiskt initiativ i Stockholm.

I det preliminära valresultatet, när 457 av 598 distrikt är räknade, får Feministiskt initiativ 1,2 procent av rösterna i Stockholms kommunfullmäktige. Det är mindre än hälften av rösterna i förra valet 2018, då de samlade 3,3 procent. Gränsen för att sitta i Stockholms kommunfullmäktige går vid tre procent.

– Det känns såklart oerhört tråkigt. Vi har haft en valrörelse som präglats av rasism, högerpopulism och rädsla, som har gjort att många vänt sig till de större partierna, säger Antonia Simon, ordförande för Feministiskt initiativ i Stockholm.

Fi har suttit i kommunfullmäktige i Stockholm sedan 2014, varav de första fyra åren i en rödgrönrosa majoritet. Den senaste mandatperioden har de suttit i opposition.

Antonia Simon påpekar att de är ett mindre oppositionsparti med begränsade resurser, vilket också påverkar resultatet. Men hon är stolt över valrörelsen.

– Vi har träffat många i valstugorna och på gator och torg, vi har synts på olika sätt och tapetserat Stockholm med vår politik. Vi har gjort allt vi kunnat, säger hon.

Valresultatet är inte helt oväntat för Fi. I de senaste lokala opinionsundersökningarna har partiet legat på ungefär den nivå som det preliminära valresultatet nu visar. Ändå är det ett hårt slag, menar Antonia Simon.

När man åker ut kan det behövas förändring, en nytändning.

– Vi sörjer. Jag får många sms och mejl från valarbetare och kollegor som är ledsna och uttrycker sitt stöd. Jag tänker att man får vara kvar i den känslan i några dagar, men sedan fortsätter kampen, säger hon.

Lokala partier, som inte finns representerade i riksdagen, har ofta en kort livslängd, menar David Karlsson, kommunforskare och professor i offentlig förvaltning vid förvaltningshögskolan vid Göteborgs universitet.

När man väl har slagits ut är det svårt att ta sig in igen, enligt David Karlsson.

– Då krävs en nytändning av oväntat slag. När ett parti är nytt har det en positiv rörelse med sig. När man åker ut kan det behövas förändring, en nytändning. Kanske ny ledare eller att ens frågor aktualiseras, säger han.

Fi i Stockholm har nu siktet inställt på valet 2026. Tills dess ska partiet bygga upp en stark rörelse och värna sina medlemmar, men även försöka locka nya väljare, uppger Antonia Simon.

– Vi ska hålla medlemsmöten, finnas där, fortsätta synas. Fortsätta den rörelse vi har haft igång de senaste veckorna, månaderna, och bygga upp på nytt, säger Antonia Simon.

%d bloggare gillar detta: