Hoppa till innehållet

Fi vill ha gratis mensskydd på Stockholms arbetsplatser

Publicerad i Syre 22 september 2021

I en motion föreslår Feministiskt initiativ Stockholm att alla stadens arbetsplatser ska tillhandahålla gratis mensskydd på toaletterna. 

– Majoriteten av de som arbetar inom Stockholms stad är kvinnor. Att tillhandahålla mensskydd är en jämställdhetsåtgärd och en arbetsmiljöfråga. Därför föreslår vi att staden erbjuder gratis mensskydd och menssäkrar samtliga arbetsplatser, säger Lisa Palm, gruppledare för Feministiskt initiativ i Stockholms stad, i ett pressmeddelande.

Frågan om kostnadsfria mensskydd har tidigare tagits upp på flera håll, av allt från skolor och företag till regeringar. Enligt Feministiskt initiativ är mensskydd på stadens arbetsplatser är ett enkelt och effektivt sätt att bidra till god hälsa utifrån målen i Stockholms jämställdhetsprogram.

– Ibland kommer mensen vid en oväntad tidpunkt, och ibland glömmer man att ta med sig exempelvis bindor eller tamponger. Det är inte alla som har möjlighet att gå ifrån arbetsplatsen för att besöka en affär. Mensskydd borde vara lika självklart som toalettpapper, säger Lisa Palm.

I sina remissvar ställer sig Akademikerförbundet SSR, RFSU Stockholm och föreningen Mensen bakom förslaget.

%d