Hoppa till innehållet

Förortsbor har fått nog – så minskar vi våldet och segregationen

Publicerad i Mitt i 27 maj 2022

Irene Svenonius (M) vill satsa en miljard på att ”öka tryggheten”, men lägger endast pengarna på mer ordningsvakter och övervakningskameror. Det behövs en aktiv omfördelningspolitik för att bryta segregationen och minska våldet, skriver Poya Ashna (Fi).

Varje vecka möts vi av nyheter om ännu en skjutning. Ytterligare ett ungt liv som har tagits ifrån oss. I skrivande stund har vi bara i år förlorat 21 personer i dödsskjutningar.

Från Rinkeby i västerort till Skarpnäck i söderort – Stockholm står för en klar majoritet av det dödliga våldet i Sverige.

Upplevelse av utanförskap

Under mina år som skolkurator i Norsborg har jag haft stödsamtal med barn och unga som drabbats av och själva utövat våld i hemmet eller i skolan. Det de flesta har gemensamt är en upplevelse av utanförskap och diskriminering i mötet med majoritetssamhället.

I min erfarenhet är det inte ovanligt att de söker en ny gemenskap där de både får känna sig hemma och samtidigt få skydd mot våld.

Ojämlika livsvillkor

Segregation och ojämlika livsvillkor har länge varit en av Sveriges största utmaningar, inte minst i vår huvudstad. I många av Stockholms förorter präglas människors vardag av ekonomisk utsatthet, en bristande skolgång, trångboddhet och arbetslöshet.

Med den nuvarande politiken, som innebär mindre pengar till skolan, utförsäljningar och få satsningar för att ta itu med långtidsarbetslösheten, kommer segregationen i Stockholm att fortsätta öka. Våldet kommer fortsätta att öka.

Har fått nog

Förortsborna har fått nog. Vi har fått nog. Därför satsar Feministiskt initiativ på:

√ Våldspreventivt arbete på skolan. Barn och unga behöver få lära sig andra metoder att hantera kriser och konflikter. Deras trygghetspersoner behöver kunna identifiera deras utsatthet för våld tidigt.

√ Öka stödet till elever med särskilda behov i skolor där det finns ett svagt samhälleligt skydd. Den största skyddsfaktorn mot att hamna i kriminalitet är en god skolgång.

√ Mer resurser till avhopparverksamheter, så att de som hamnat i en kriminell livsstil säkert kan ta sig därifrån. Det ska inte behöva vara en desperat mammas oändliga kamp.

√ Öka stödet till anhöriga som drabbats av dödsskjutningar i Stockholm och inkludera den målgruppen i stadens program för anhörigstöd.

√ Inför antivåldsmetoden ”Sluta skjut” i Stockholm. Hur många fler ska behöva dö innan det grönblå styret släpper fram vårt förslag om att införa ”Sluta skjut”?

Moderaterna står handfallna

Det Moderatledda styret i både regionen och kommunen står handfallet inför det ökade våldet och dödsskjutningarna. De skyller helt på regeringen även fast de själva lägger sparkrav på skolan och skär ner i budgeten för kultur och fritid.

Irene Svenonius (M) skriver att de ska satsa en miljard på att ”öka tryggheten”, men lägger endast pengarna på mer ordningsvakter och övervakningskameror.

Aktiv omfördelningspolitik

För att bryta segregationen behövs en aktiv omfördelningspolitik och satsningar på de skolor, områden och grupper som drabbas värst av segregationen: kvinnor, barn och ungdomar i förorterna.

När våldet blir allt mer normaliserat får vi inte glömma att bakom varje mord finns föräldrar som har förlorat sitt barn, syskon som inte längre har sin bror kvar i livet och elever som går till skolan med en klasskompis mindre.

Inkludering och rättvisa

Feministiskt initiativ arbetar för ett inkluderande och rättvist Stockholm som inte bara straffar våldet, utan också förebygger det.

Vår stad behöver ett maktskifte och en politik som är folkets.

Poya Ashna (Fi), toppkandidat för Feministiskt initiativ i Stockholms kommunval

%d bloggare gillar detta: