Hoppa till innehållet

Istället för att vräka barnfamiljer

DEBATT För att bygga ett förtroende mellan kommun och invånare behöver Stockholm riktade satsningar för bättre skola, fler bostäder och stöd till alla de goda krafter som finns. Inför frukost i skolan, ett speciellt boendestöd till föräldrar och metoden Sluta skjut, skriver Feministiskt initiativ i Stockholm.

Publicerad i Dagens Arena 4 september 2021

I slutet av augusti kunde vi läsa om Liberalernas nya metod för att bekämpa gängkriminalitet och skjutningar i Stockholms förorter. Partiledaren Nyamko Sabuni illustrerade detta med att åka till Tensta och prata med Dagens nyheter om hårdare tag. Mot föräldrar. Partiet föreslår att föräldrar, vars barn bor hemma och är involverade i drog och vapenhandel, ska vräkas från sina hem och få sina barn omhändertagna. Hemlösa föräldrar är alltså det senaste genidraget från nya Liberalerna.

Vi i Feministiskt initiativ undrar hur detta kommer att slå mot barnfamiljer i Stockholms förorter. Ska socialtjänsten, som redan kämpar med att skapa förtroende i förorten, få i uppdrag om att omhänderta fler barn? Är det såhär Liberalerna tänkt lösa bostadsbristen i Stockholm – genom att vräka barnfamiljer, och samtidigt sälja ut hyresrätter i Stockholms ytterområden till högstbjudande?

Vad som krävs för att få stopp på skjutningarna är en kombination av förebyggande insatser och riktade metoder. Vi har under flera år drivit på för att Stockholm ska införa den framgångsrika samverkansmodellen ”Sluta skjut”, något som det grönblå styret i staden envist sagt nej till – men som nu kanske kan bli aktuell ändå, efter beslut från polisen. Samtidigt måste Stockholm ha en aktiv bostadspolitik och bygga fler hyresrätter istället för att sälja ut och ombilda de som finns kvar.

Liberalernas nya politik är lika delar fördomsfull som farlig. Fördomsfull för att den pekar ut föräldrar i förorten som möjliggörare och ansvariga för gängkriminaliteten i området. Farlig för att den riskerar att öka barnfattigdom och hemlöshet, samt ytterligare urholka förtroendet för myndigheter. Feministiskt initiativ vill gå åt det motsatta hållet.

Vi vill, som vi gjorde under tiden vi satt med och styrde Stockholm, satsa på socialtjänstens arbete med barn, unga och föräldrar och stötta det lokala civilsamhället. För att bygga ett förtroende mellan kommun och invånare behöver Stockholm riktade satsningar för bättre skola, fler bostäder och stöd till alla de goda krafter som finns. Utöver de viktiga satsningarna på jobb till kvinnor långt ifrån arbetsmarknaden, antivåldsprogram i skolan och uppsökande arbete riktat mot unga för att förhindra att de dras in i kriminalitet, vill vi göra mer.

Feministiskt initiativ i Stockholm vill:

  • Erbjuda frukost i skolan för att alla elever ska kunna få en bra start på dagen och tillgodogöra sig undervisningen. Skolan har ett kompensatoriskt uppdrag.
  • Upprätta ett speciellt boendestöd till föräldrar som har barn med stora behov. Istället för att vräka barnfamiljer vill vi hjälpa dem med stöd i vardagen.
  • Införa metoden Sluta skjut som redan har gett goda resultat i andra städer. Det finns ingen tid att förlora. Den behöver införas nu.

Det hade varit önskvärt att Liberalerna och Nyamko Sabuni brytt sig om att träffa de nattvandrande mammorna i Tensta, föräldrarådet i Rinkeby eller någon av de mammor som fått sina söner mördade på gatan. De som varje dag kämpar för sina barn och sina områden. Föräldrarna som Liberalerna nu vill vräka.

Lisa Palm, gruppledare Feministiskt initiativ i Stockholm
Anna Rantala Bonnier, gruppledare i socialnämnden, Feministiskt initiativ i Stockholm

%d bloggare gillar detta: