Hoppa till innehållet

Lisa Palm (Fi): ”Kvinnors vardag och livsvillkor är inget sidoprojekt”

Publicerad i DN juni 2022

Inför valet i september satsar Feministiskt initiativ i Stockholm på mer resurser till förorterna och kvinnors villkor på arbets- och bostadsmarknaden.

– Vi vet att välfärdens kvinnor, som barnskötare och undersköterskor, inte kommer ha råd att bo kvar här om utvecklingen fortsätter, säger gruppledaren Lisa Palm.

Lisa Palm, gruppledare för Feministiskt initiativ i Stockholm, möter oss på en livlig skolgård i Gubbängen. Här har Internationella Engelska skolan, IES, huserat i den kommunägda fastigheten sedan tidigt 1990-tal. Nyligen blev det klart att friskolekoncernen köper byggnaden genom ett dotterbolag, ett beslut som fått hård kritik av blanda annat Fi.

– Vi är emot alla de stora skolkoncernerna som drivs av ett vinstintresse. Det ska inte vara några vinstuttag i svenska skolan, säger Lisa Palm.

Hon var en av dem som anmälde IES till skolinspektionen i januari efter ett avslöjande från Aftonbladet om att skolan i Täby tillämpar ett så kallat ”armtest” för att mäta längden på elevernas kjolar. Anmälningarna kom från flera håll, och i februari meddelade Skolinspektionen att de inlett en granskning av friskolekoncernen.

Inför kommunvalet fokuserar partiet på att stoppa mäns våld mot kvinnor och att motverka segregationen. Lisa Palm vill även se en upprustning av förorterna och lyfter in behovet av att införa arbetsmetoden ”Sluta Skjut” i Stockholm för att få kontroll över gängkriminaliteten. Även klimatet är en prioriterad fråga.

– Det som blivit tydligt är att hetsen kring att skaffa elbil inte kommer rädda klimatet. Vi vill på sikt införa en helt bilfri innerstad. Man kan börja med att begränsa privatbilism i vissa zoner på söndagar som i exempelvis Paris. Vi vill titta på var biltrafiken behövs som minst, förslagsvis på Östermalm där kollektivtrafiken går tätt, säger hon.

Kvinnor som utsätts för våld ska garanteras bostad, enligt Fi. Partiet har lagt ett förslag till kommunfullmäktige om att införa en bostadsgaranti i Stockholm för den som utsätts för våld i hemmet. Ett förturssystem för gruppen finns redan, men det är ytterst få som blir beviljade en sådan bostad, och siffran har sjunkit. 2015 beviljades 51 förturslägenheter och 2020 beviljades 12 stycken.

För att få en förturslägenhet som våldsutsatt finns det i dag ett antal kriterier som man måste uppfylla. Lisa Palm menar att det framför allt är två av dessa kriterier som gör att de flesta får avslag på sina ansökningar; det ena är att man måste ha varit folkbokförd i Stockholm i minst två år, och det andra är att man inte får ha några skulder.

Lisa Palm

● Ålder: 30 år.

● Familj: Sambo och vänner.

● Bor: Hyresrätt i Hökarängen.

● Yrke: Kommunpolitiker.

● Politisk karriär: Började engagera sig i Fi:s ungdomsförbund, blev förbundsordförande 2012 och kom in till kommunfullmäktige hösten 2014. Gruppledare för Fi i Stockholm sedan 2020.

 Intressen: Dricka öl med vänner, försöka hinna kolla på Bajens damer och läsa böcker.

● Tjänar: 33 100 kronor.

– Drygt 100 kvinnor om året söker om förtur för att komma undan en våldsam partner, men 3 av 4 får avslag. Vi kan inte ha en situation där kvinnor tvingas välja mellan att bli hemlösa med sina barn eller fortsätta bli utsatta för våld och i värsta fall riskera att bli mördade, säger Lisa Palm och menar att båda dessa kriterier behöver strykas.

Frågan om kvinnors utsatthet på bostadsmarknaden förvärras av försäljningar av allmännyttan menar hon. Under den senaste mandatperioden har 1 200 hyresrätter i Stockholm ombildats till bostadsrätter, och under en 30-års period har en dryg tredjedel av lägenheterna sålts.

– Problemet generellt med politiken i Stockholm är att när vi vill prata om kvinnors livsvillkor och vardag så ses det alltid som en sidofråga. Men frågan om lågavlönade kvinnor kopplat till bostad hänger ju ihop. Vi vet att välfärdens kvinnor, som barnskötare och undersköterskor inte kommer ha råd att bo kvar här om utvecklingen fortsätter. Vi måste bevara de hyresrätter som finns och bygga till fler billiga, säger Lisa Palm.

Lisa Palm har själv hoppat mellan otrygga andra- och tredjehandskontrakt. Som barn flyttade hon tillsammans med sin mamma runt i Stockholms förorter ett tiotal gånger. Hon berättar att kartongerna ibland inte ens packades upp för att de snart skulle behöva lämna igen. I perioder fick de sova på vänners soffor och i sommarstugor utan varmvatten.

– Mamma och jag städade trappuppgångar för att vi skulle få lägre hyra. Vi bodde i en källarlokal ett tag där en man hade för vana att kissa på vårt fönster. Det är klart det blir personligt för mig när alliansen och Miljöpartiet säljer hyresrätter. Jag ser konsekvenserna eftersom jag själv upplevt dem.

2014 var ett starkt år för Feministiskt initiativ, på nationell, regional och kommunal nivå. Men trots spekulationer och opinionsundersökningar som förutspådde att partiet skulle ta sig in i riksdagen räckte inte valresultatet hela vägen. Nu har man bestämt sig för att släppa riksdagspolitiken och fokusera på kommunerna runt om i landet.

– Det var en feministisk vår och våg 2014, när alla skulle vara feminister. Men nu har vi kommit till andra sidan av det där kvinnor ses som en sidofråga. Som om mäns våld mot kvinnor inte skulle vara något som påverkar människors vardag. Vi kan inte se kvinnors vardag och livsvillkor som ett sidoprojekt, säger hon.

Feminstiskt initiativ

Resultat i kommunvalet 2018: 3,3 procent

Tre toppnamn i kommunvalet:

Paulina Sokolow

Lisa Palm

Poya Ashna


Med 3,3 procent av stockholmarnas röster i kommunvalet 2018 – bara 0,3 över kommunspärren, finns risken att partiet tappar sina mandat i kommunfullmäktige efter september. Enligt DN/Ipsos senaste opinionsmätning från december 2021 har Fi tappat 2,7 procentenheter sedan valet.

Finns det någon rädsla för att ni ska utraderas som politisk kraft?

– Nej, inte alls. Snarare tvärtom. Det man ska veta är att så fort det blir val och valspurt så ökar vi ofta. De senaste åren i opposition har visat varför vi behövs i kommunpolitiken. Det är vi som lyfter frågan om mäns våld mot kvinnor, det är vi som lyfter frågan om kvinnors vardag och barns situation kopplat till våld. Vi behövs.

Till september är målet att hamna så nära 2014 valresultat som möjligt, där man fick 4,6. Men den lägsta målsättningen är att hålla sig kvar i stadshuset och ingå i ett rödgrönrosa styre.

– Med den kandidatlistan vi har så är jag inte orolig. När vi äntligen fått komma ut igen och får möta väljare så är det tydligt att många vill ha ett feministiskt parti i huvudstaden. Vi möts av hejarop och folk kramar oss på torgen, sådana möten gör att det känns viktigt att fortsätta.

Det här bestämmer Stockholms stad

• Kommunen största ansvarsområden är för- och grundskola, äldreomsorg, stöd till funktionsnedsatta, skötsel av gator och torg och ekonomiskt bistånd.

• Stockholms stads budget för 2022 omfattar 52 miljarder kronor och kommunen har sedan förra valet en kommunalskatt på 17,74 kronor per intjänad hundralapp. Stockholms stad styrs av ett fullmäktige med 101 folkvalda politiker.

%d bloggare gillar detta: