Hoppa till innehållet

M har en bakgrund av att motverka kvinnor

Publicerad i Dagens Samhälle 28 maj 2018

Moderaterna påstår sig värna kvinnor från moralpoliser och annat förtryck. Men, när Moderaterna styrde fick ju samma kvinnor vända i dörren när de sökte skydd från våldsamma män på grund av kvinnojourernas brist på resurser, skriver Feministiskt Initiativ.

Nu duggar förslagen tätt från politiska partier som säger sig vilja skydda utsatta kvinnor. Senaste utspelet kommer från Moderaterna som vill ställa moralpoliser inför rätta. Det kanske hade varit bra om det är praktiskt möjligt. Problemet med Moderaterna och många andra partiers utspel är bara att de egentligen inte har de utsatta kvinnornas bästa för ögonen. Om de verkligen hade velat stå upp för utsatts kvinnor och barn så hade de inte utarmat förorten på resurser, sett till att socialtjänsten går på knäna eller infört ett vårdnadsbidrag som låser in kvinnor i hemmet. De hade inte heller konsekvent varit emot alla de jämställdhetssatsningar som görs lokalt.

I Stockholms stad har Feministiskt initiativ varit en del av den styrande majoriteten sedan 2014. Vi har satt kvinnor och flickors rättigheter högst upp på den politiska dagordningen. En av de första sakerna vi gjorde när vi tog över efter åtta år av alliansstyre var att se om skattepengarna fördelades rättvist? Föga förvånande fick pojkar och män i mycket högre utsträckning ta del av våra gemensamma resurser. Arbetsmarknadsinsatser riktades till män, trots att vi vet att möjligheten till en egen försörjning är ett av de viktigaste medlen för att kunna leva ett självständigt liv. Fritidsgårdarna fokuserade på killar, vilket gjorde att många tjejer inte vågade sig dit. Tjejers egna initiativ till föreningsliv fick inget stöd och uppmuntran.

Sedan dess har vi vänt trenden. Vi gör riktade arbetsmarknadsinsatser för nyanlända kvinnor, skapar egna häng på fritidsgårdar för tjejer och hbtq-personer och ger stöd till flickor och kvinnors egen organisering. Vi har satsat på ökad kunskap kring hedersrelaterat våld och förtryck inom socialtjänst och skola.

Alla våra satsningar kallar Moderaterna för ”onödiga projekt” och skär bort i deras förslag till budget. Det går inte ihop att dessa partier som helt plötsligt säger sig värna utsatta kvinnor ska lösa detta genom stora nedskärningar i välfärden. Vi har tack vare satsningar inom välfärdsområdet kunnat tredubbla stödet till kvinnojourerna. När Moderaterna styrde fick ju samma kvinnor som de nu säger sig värna, vända i dörren när de sökte skydd från våldsamma män på grund av kvinnojourernas brist på resurser.

Vi är trötta på populistiska utspel och kortsiktiga lösningar som egentligen inte handlar om att ge kvinnor och barn skydd från våld och förtryck. Vi måste se vad som fungerar när det gäller att motverka hedersrelaterat våld och förtryck och göra långsiktiga satsningar. Moderaterna är inte trovärdiga när de ena dagen häcklar arbetet mot negativa maskulinitetsnormer i skolan och andra dagen vill bura in män som inte respekterar kvinnor. Det är dags för helhetslösningar, trovärdiga förslag och äkta engagemang för utsatta barn, flickor och kvinnor. Frågor som har engagerat feminister sedan start.

Moderaterna har en bakgrund av att motverka kvinnor, bland annat genom att vara emot kvinnlig rösträtt. Utspelet om moralpoliser klingar falskt när de inte vill ge kvinnor makt och inflytande på allvar.

Anna Rantala Bonnier, Fi Stockholm

Sissela Nordling Blanco, Fi Stockholm

%d bloggare gillar detta: