Hoppa till innehållet

Möjlig öppning för att rädda Hbtq-hänget Egalia

Hbtq-fritidshänget Egalia i Skärholmen kan tvingas stänga. Pengarna de har nu räcker bara mars ut. Men när stadsdelens avtal med Fryshuset nu upphör kan det finnas en möjlighet för stadsdelen att agera. Det är just vad Fi i Skärholmen vill.

Publicerad i Mitt i 27 oktober 2021

Egalia i Skärholmen är en mötesplats för ungdomar mellan 13 och 19 år som definierar sig som homosexuella, bisexuella, transpersoner eller queer, eller som tror att de är det. De slog upp portarna 2019, men nu kan verksamheten, som Mitt i Skärholmen tidigare berättat, tvingas stänga i april 2022 eftersom Regionen dragit in sitt stöd.

Frågan om fortsatt finansiering diskuterades i våras i Skärholmens stadsdelsnämnd. Majoriteten tyckte att verksamheten var viktig men betonade att stadsdelen inte kunde gå in med pengar eftersom de var uppbundna i deras avtal med Fryshuset.

Vill rädda Egalia långsiktigt

I november upphör det avtalet och Feministiskt initiativ i Skärholmen tycker att det är ett ypperligt tillfälle att agera.

– Nu finns det en möjlighet för stadsdelen att ge resurser till Egalia. Vi vill att stadsdelsförvaltningen ska ha ett idéburet partnerskap (IOP) med Egalia och Rfsl så att vi kan rädda Egalia långsiktigt så att det finns trygga mötesplatser för alla ungdomar, säger Sara Soumah (Fi), ersättare i stadsdelsnämnden.

Inget besked av majoriteten

Stadsdelsnämndens ordförande Johan Kling (C) uppger att Egalia inte har varit i kontakt med majoriteten i nämnden och han vill ännu inte ge något definitivt besked om hur de ställer sig till att stötta Egalia.

– Vi håller på med verksamhetsövergången nu. Det är först när den har landat som förvaltningen kommer att kunna titta på möjliga IOP. Så det är svårt att svara på än, säger han.

För Egalia börjar läget bli brådskande.

– Vi har försökt fråga stadsdelsnämnden men vi har inte fått några svar. Har vi ingen finansiering efter mars så måste vi lägga ner Egalia, säger Lovise Brande, ordförande för Rfsl Stockholm.

%d bloggare gillar detta: