Hoppa till innehållet

MP:s damcykelsymbol räddar inga kvinnoliv

Publicerad i Expressen 20 juni 2022

Vi är nog få kvinnor i Stockholm som bryr oss om huruvida symbolerna på cykelbanan har rak eller svängd ram. Det blir snarare ett hån och ett förlöjligande av de verkliga jämställdhetsreformer som krävs, skriver Lisa Palm från Feministiskt initiativ.

DEBATT. I år misstänks 12 kvinnor ha mördats av närstående man i Sverige. Hälften av de misstänkta morden har skett i Stockholm. Förra veckan hittades en kvinna medvetslös på en byggarbetsplats på Södermalm, och senare dog hon av sina skador. Samtidigt som jourrörelsen, aktivister och kvinnor överallt kokar av ilska och kräver åtgärder väljer Stockholms grönblå styre att presentera sin nya jämställdhetssatsning: damcykelsymboler på cykelbanor

Ett mörkt år

2022 går mot ett mörkt år. De misstänkta kvinnomorden är nästan lika många som fjolårets 14 mord, och vi är bara halvvägs in i juni. Samtidigt får vi rapporter om tjejer som blivit instängda i taxibilar, och om våldtäkter på Djurgården och vid Medborgarplatsen.

När Feministiskt initiativ Stockholm vill införa bostadsgaranti för våldsutsatta kvinnor, avgiftsfritt skyddat boende och höja bidragen till stadens kvinno- och tjejjourer, blir styrets svar nej. Istället får vi nöja oss med damcykelsymboler på gator – eller som styret kallar det – ”jämställda cykelbanor”. Precis vad vi behövde. 

MP och alliansen lägger småsummor på att måla om cykelsymboler, men de stora och livsviktiga satsningarna uteblir.

Kvinnors trygghet har blivit ett sidoprojekt

2014 kallade sig alla feminister, 2022 ser läget annorlunda ut. Partier från höger till vänster ser återigen kvinnors trygghet och livsvillkor som ett sidoprojekt. Något att ägna sig åt när det brinner till, eller för möjligheten att posera på bild. Miljöpartiet och alliansen lägger småsummor på att måla om cykelsymboler, men de stora och livsviktiga satsningarna uteblir. 

Vi är nog få kvinnor i Stockholm som bryr oss om huruvida symbolerna på cykelbanan har rak eller svängd ram. Det blir snarare ett hån och ett förlöjligande av de verkliga jämställdhetsreformer som krävs. 

Istället för denna bokstavliga symbolpolitik – rädda kvinnors liv. 

Av Lisa Palm

Gruppledare för Feministiskt initiativ i Stockholms stad

%d