Hoppa till innehållet

Moderaterna saknar verklig kunskap om mäns våld mot kvinnor

Kvinnors livssituation har alltid behandlats som en sidofråga hos Moderaterna, men hos Feministiskt initiativ är frågan om mäns våld mot kvinnor högst upp på priolistan, skriver Feministiskt initiativ i en replik på ett debattinlägg från Moderaterna.

Publicerad i Mitti i 23 juni 2021

Johan Forssell och Charlotte Broberg skriver om mäns våld mot kvinnor, och för en gångs skull är det inte bara hårdare straff i fokus för moderaternas företrädare. Tyvärr blir resultatet istället flum och tomma ord. Kombinerat med den politik som genomförs i moderatledda kommuner och regioner förstärks bilden av ett parti som saknar ordentlig kunskap och ett helhetsgrepp om frågan.

I Stockholms stad är bostadsfrågan ett praktexempel. Här har Moderaterna flera gånger föreslagit att en våldsutsatt kvinna kan köpa sig en bostadsrätt för att fly undan våld, trots att vi vet att ytterst få har det kapital och inkomst som krävs. Samtidigt fortsätter man sin utförsäljningsfest av de billigaste hyresrätterna, som utgör det viktigaste alternativet för den kvinna som flyr undan en våldsam relation. Det går inte att aktivt försvåra våldsutsatta kvinnors möjlighet till bostad och samtidigt hävda att man “på allvar” vill stoppa våldet.

Höga mörkertal

Den statistik som skribenterna refererar till visar att problemet med mäns våld mot kvinnor är stort, med höga mörkertal. Det är ett av våra största trygghetsproblem och borde vara prioriterat i strävan efter ett rättssäkert samhälle. Ändå lägger det blågröna styret i Stockholm bara 8 miljoner extra på att motverka mäns våld mot kvinnor i sin budget, att jämföra med de 100 miljoner som läggs på övervakningskameror och ordningsvakter. I flera moderatledda stockholmskommuner har man valt att upphandla skyddade boenden som konkurrerar ut kvinnojourernas viktiga arbete. Den moderatledda regionen budgeterar så blygsamma anslag till avdelningen för våldtagna att de tvingas dra ner på personal. Listan kan tyvärr göras lång.

Skribenterna presenterar förvisso ett antal konkreta åtgärder – ett steg framåt för Moderaterna att förstå att hårdare straff ensamt inte kommer stoppa mäns våld mot kvinnor. Men att samtidigt driva en slapphänt politik i frågan – som styrande parti i flera regioner och kommuner – är bara oseriöst. Återkommande för arbetet mot mäns våld mot kvinnor är att ansvaret hela tiden läggs någon annanstans, och det är anledningen till läget i dag. 300 kvinnor har mördats under 2000-talet, och tusentals kvinnor och barn lever varje dag med hot, kontroll och våld. 

Högst upp på priolistan

Kvinnors livssituation har alltid behandlats som en sidofråga hos Moderaterna, men hos Feministiskt initiativ är frågan om mäns våld mot kvinnor högst upp på priolistan. Vårt dagliga arbete handlar om att ständigt lyfta in kvinnors trygghet i centrum av politiken. Om Moderaterna på riktigt menar att de vill stoppa våldet behöver de ta ett helhetsgrepp om sin politik, och då måste det också vara utgångspunkten i alla deras beslut – från bostadsfrågan, vården och skolans roll till polisiära insatser. 

Vi uppskattar Moderaternas initiativ, men svepande och otydliga formuleringar hjälper ingen våldsutsatt kvinna eller hennes barn. 

Lisa Palm, gruppledare Feministiskt initiativ i Stockholms stad | Farida al-Abani, partiledare och gruppledare i arbetsmarknadsnämnden Stockholms stad

%d