Hoppa till innehållet

Satsa på kvinnor och tjejer för att bryta segregationen

Publicerad i Dagens Samhälle 9 juni 2018

Vi närmar oss valet och alla partier talar om trygghet. En kapprustning om hårdare tag pågår och skulden för segregationen läggs ofta på förorten och dem som bor där. Vi i Feministiskt initiativ i Stockholm tror på lösningar som stärker människor och inte sliter isär samhällen. Förändringen börjar med satsningar på kvinnor, ungdomar och barn.

Stockholm är en bra stad att leva i. Feministiskt initiativ har de snart fyra år som gått styrt staden i den rödgrönrosa majoriteten och drivit igenom politik som gynnat kvinnor och tjejer. Till exempel har vi satsat på nyanlända kvinnors arbetsmarknad, tredubblat stödet till kvinnojourerna, startat utbildningar mot våld och hedersnormer i skolan och satsat stort på kvinnors och ungdomars organisering. Vi vet att det går bra för Stockholm men det kommer inte alla till del. Vi måste bryta segregationens negativa spiral.

När kvinnor stängs ute från arbete och studier leder det till isolering för kvinnan och förlorade möjligheter för samhället. Vi vill nå ut till nyanlända kvinnor och skapa möjligheter för dem genom möten med andra, utbildning och jobb. Fler jobb i välfärden och yrkesutbildningar samt praktik i hemtjänst, förskola och skola ska leda till arbete för nyanlända kvinnor. Egenförsörjning betyder självständighet och delaktighet. Det skapar också stolthet som smittar av sig på barnen. Stolta mammor ger stolta barn.

Vi måste ta vara på tjejers kraft, mod och stolthet över sig själva. I dag tar tjejer inte lika stor del i fritidsaktiviteter som pojkar i Stockholm. Ingen tjej ska vara rädd för att röra sig ute, när hon vill och i vilka kläder hon vill. Vi har i Stockholm satt igång tjejgrupper över hela staden där tjejer samlas för att stärka varandra och ta plats i ungdomsverksamheterna. De mötesplatser vi har skapat för tjejer och hbtq-ungdomar vill vi fortsätta utveckla.

En av de största utmaningarna i Stockholm är skolsegregationen. Det fria skolvalet i kombination med bostadssegregationen har lett till att barn sorteras utifrån bakgrund. Om inte barnen möts delas staden upp. Därför vill vi storsatsa på skolor med dåliga resultat och rita om upptagningsområden så barn med olika bakgrund möts. Barn ska kunna gå i fritids upp till årskurs sex och ta del av sport, kultur och läxhjälp. Alla barn, även papperslösa, ska gå i skolan och ha en meningsfull fritid.

Skolsegregationen går inte att lösa helt om inte vi bryter bostadssegregationen. I Stockholm är det vanligt att prata om bostäder som spekulationsobjekt men bostad är en mänsklig rättighet. Alla ska ha råd att bo. Vi ska se till att hyrorna på nybyggda lägenheter blir rimliga. För att bryta trångboddheten för stora barnfamiljer och hemlösheten för våldsutsatta kvinnor och barn kommer vi att se över bostadskön. Behov måste gå före kötid.

Våldet skördar liv i våra förorter. Att unga skjuts ihjäl är vårt största misslyckade som samhälle. Vi vill införa amerikanska modellen GVI (Gängvåldsintervention) som minskat dödsskjutningar i USA. Arbete och studier ska ersätta våld och vapen. Vi vill bygga vidare på det starka lokala engagemanget och stärka stödet till det lokala civilsamhället.  
Tjejer och ungdomar som söker skydd på grund av hedersförtryck måste bemötas av socialtjänst och skola som förstår och ger rätt hjälp.

Feministiskt initiativ Stockholm har sedan valet 2014 varit med och styrt Stockholm stad. Vårt mål är ett helt Stockholm. Vi vill fortsätta har driva en politik som står på kvinnors, ungdomars och barnens sida. Det är en politik som kommer att bana vägen för att bryta segregationen.

Anna Rantala Bonnier, gruppledare Fi Stockholm

Sissela Nordling Blanco, Fi Stockholm, ordförande för rådet för mänskliga rättigheter

%d bloggare gillar detta: