Hoppa till innehållet

”Slopa avgiften för skyddat boende”

Publicerad i Dagens Samhälle 3 maj 2022

Flera kommuner runtom i landet – däribland Stockholm – tar redan en avgift för skyddat boende för våldsutsatta, skriver Lisa Palm (Fi) och Anna Rantala Bonnier (Fi).

Nyligen fick Faluns politiska ledning skarp kritik av kvinnorörelsen efter ett beslut om att införa avgift för skyddat boende för våldsutsatta. Efter de höga protesterna backade kommunen till sist. 

Men faktum är att avgiften redan finns i flera kommuner runt om i landet, däribland i Stockholm. I en motion till Stockholms kommunfullmäktige föreslår vi i Feministiskt initiativ att avgiften ska avskaffas, men det grönblå styret vill behålla avgiften. 

När socialtjänsten placerar en kvinna på skyddat boende kostar det från 70 kronor per dag. Det är pengar som kvinnan själv får betala, och pengarna betalas till staden. De våldsutsatta som saknar möjlighet att betala kan söka ekonomiskt bistånd, men alla med en egenförsörjning som arbete, A-kassa eller föräldrapenning måste själva stå för avgiften. För Feministiskt initiativ handlar avskaffandet av avgiften inte bara om den annars överhängande risken för försämrad ekonomi – det handlar om att våldsutsatta kvinnor inte ska behöva betala för att söka skydd från våld. Det är helt orimligt. 

Vi vet också att våldsutsatta kvinnor ofta drabbas av långtgående ekonomiska konsekvenser. Det är inte ovanligt att förövaren skuldsätter kvinnan och tar lån i hennes namn. Det ekonomiska våldet är utbrett. Att staden då bidrar till att sätta ytterligare ekonomisk press på den våldsutsatta är fruktansvärt. Kommunens arbete mot våldet ska styras av skyddsbehovet, inte av den våldsutsattas betalningsförmåga. Dessutom skulle en slopad egenavgift vara en mycket liten kostnad för staden. Det handlar om summor på kring 300 000 kronor om året, vilket för en stad med mångmiljardbudget måste räknas som en liten summa.

När det nu är dags för Stockholms kommunfullmäktige att besluta om vår motion vill det grönblå styret, bestående av Miljöpartiet, Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, behålla avgiften. Styret menar att slopad egenavgift skulle strida mot ”likställdhetsprincipen i kommunallagen, eftersom staden tar ut egenavgift för de flesta boendeformer som socialtjänsten beviljar”. Det är en felaktig slutsats. Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, uttalade sig 13 april i frågan i Sveriges Radio och menar att kommunerna feltolkar lagen. Det handlar bara om politisk vilja. 

Men styrets hållning väcker protester. En namninsamling för slopande av egenavgiften har nyligen initierats av nätverket Kvinnostrejk, och i kvinnorörelsen bubblar ilskan. Det är helt förståeligt.

Nu är det dags för det grönblå styret att hörsamma vårt krav: slopa egenavgiften för skyddat boende! 

Lisa Palm
Gruppledare för Feministiskt initiativ i Stockholm

Anna Rantala Bonnier
Ersättare i socialnämnden för Feministiskt initiativ i Stockholm

%d bloggare gillar detta: