Hoppa till innehållet

Stoppa utförsäljningen av Vällingby Centrum!

Publicerad i Mitt i 28 april 2022

Moderaterna i Svenska Bostäders styrelse är nu på väg att att ljudlöst sälja Vällingby centrum – en av den svenska arkitekturens milstolpar. Eftersom vinstsyftet trumfar alla andra värden kan vi förvänta oss ett gradvist förfall. Men försäljningen går fortfarande att stoppa, skriver Feministiskt initiativ.

Chockhöjda hyror, butiksdöd och ett levande kulturarv som lämnas åt sitt öde. Det är facit efter stadens flera fiaskoartade utförsäljningar av viktiga gemensamt ägda mötesplatser och publika rum under senare år. Näst på tur är anrika Vällingby Centrum.

Förfarandet visar prov på en historielöshet och ett exempel på exakt den vårdslösa kortsiktighet som kommit att känneteckna det grönblå styret i Stockholm. 

Hemlig budgivning

Denna vecka tar kommunalt ägda Svenska bostäder ställning till ett tidigare lagt skarpt bud på Vällingby centrum. Vilka som deltagit i budgivningen, priset eller andra villkor går inte att ta del av eftersom inga möteshandlingar lagts ut på förhand.

Att bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) vill låta köpet passera ljudlöst är högst begripligt. Allt fler börjar inse att försäljningar av offentliga rum inte har med medborgares bästa att göra. Tvärtom. 

Handlar om människor

Redan i slutet av 2018 meddelade det nytillträdda grönblå styret att de ville sälja Vällingby centrum. Marknadsvärdet bedömdes då vara cirka 2 050 miljoner kronor. Som vanligt handlar det inte om anonyma affärer som rasslar runt i ett system, utan om människor.

Kristina Alvendal, tidigare M-politiker, som senare gjorde den numera välkända politikerrutten in i styrelseuppdrag i fastighetsbranschen, var en av dem som förespråkade försäljningen av Vällingby centrum. Nu sitter hon i Svefa, det bolag som fått försäljningsuppdraget. Så går det till.

Internationell förebild 

Med sitt dynamiska formspråk, historia och gedigna material utgör Vällingby centrum en svensk arkitekturs milstolpe, och en internationell förebild för både samhällsplanering och design. Bygget var möjligt att åstadkomma tack vare det allmännas vision och finansiering.

I försäljningen ingår endast utvalda affärslokaler – köparen har inget ansvar för det levande och fina torget. Det ansvaret läggs på “någon annan”. Eftersom vinstsyftet trumfar alla andra värden kan vi förvänta oss ett gradvist förfall. 

Möjligt att stoppa

Vi i Feministiskt initiativ har länge motsatt oss försäljningen. Vi har sett hur försäljningar av publika rum leder till chockhöjda hyror, konkurser, förfallna allmänna ytor – och huvudmän med adresser på Bahamas.

Men bara för att försäljningen klubbas på mötet i veckan är spelet inte över än. Det finns ännu en chans att stoppa affären, och det är oss politiker det hänger på. Särskilt Miljöpartiet har nu ett ypperligt tillfälle att vända blad och se framåt.

Kulturarv styckas upp

För Vällingby centrum är inte fastighetsägares bankomat, det är lokalboendes livsrum, ett levande kulturarv som förtjänar att slippa styckas upp i händerna på en ansvarslös marknad. 

Paulina Sokolow (Fi), förstanamn för Feministiskt initiativ i Stockholms kommunval | Rasmus Klockljung (Fi), ordförande Feministiskt initiativ Region Stockholm

%d bloggare gillar detta: